Aslında bir ısıtıcıyı, kombi, elektrikli ısıtıcı veya bir odun sobası dahi olsa ihtiyacımıza göre programlayarak kullanmak, konfor ve herkesin dilinden düşürmediği, bir şekilde ulaşmaya çalıştığı tasarrufu, ekonomiyi sağlar. Evet, eğer ısınma ihtiyacımıza uygun şekilde doğru bir programlama ile ısınırsak gereksiz enerji sarfiyatını engelleyip tasarruf etmemiz mümkün olur. Üstelik artık teknoloji de bu konuda bizim yanımızda.
Telefonlarımıza indireceğimiz küçük programlar veya doğrudan ısıtıcı üzerinden yapacağımız ayarlamalarla günü, hatta tüm haftayı kendimize göre programlamak oldukça kolay. Bu programlama işi ilk başta biraz uğraştırıcı gibi gelse de sonrasında bize sağlayacağı avantaj için buna kesinlikle değer diyorum.
Programlamaya öncelikle sabah kalkış saatlerimize göre başlayabiliriz. Kalktığımız saatte, ortamın kaç derecede olmasını istiyorsak öncelikle bunu belirleyip, günün kalan zaman dilimlerinde evde olmayacaksak ısıtıcıyı, devreye girmeyeceği ya da sadece ortamı belli bir sıcaklıkta tutacağı şekilde programlamamız yeterli olur. Eve geliş saatinde ise ortamın kaç derecede olmasını istiyorsak bunu belirleyerek programlamayı tamamlayabiliriz.
Burada hem ısıtıcıyı açma/kapama, açık unutma gibi dertlerden kurtuluruz, hem de enerji tüketimini kontrol altına alırız. Bu arada ısınma konforunu da en üst düzeyde yaşamış oluruz.
Burada önemli bir nokta; örneğin sabah saat 08:00'de ortamın 22 derece olmasını istiyorsak ve ısıtıcımızın "akıllı başlama özelliği"* yoksa, programlarken, bir saat kadar önceden çalışmaya başlaması için ayarlamamız gerektiğidir. Aksi durumda ısıtıcı 08:00'de devreye girecek ve ortam belli bir süre geçtikten sonra 22 dereceye ulaşacaktır. Yeni nesil akıllı ısıtıcılarda ise
akıllı başlama/adaptive start özelliği var ve bu sayede ısıtıcı, sınırlarını sizin belirleyeceğiniz kriterleri dikkate alarak belirlediği süre kadar önceden devreye giriyor. Yani siz ısıtıcının açılma ve kapanmasını değil, istediğiniz ortam sıcaklıklarını ayarlıyorsunuz sadece. Ortam şu saatte şu derece olsun gibi... Isıtıcı sizin seçtiğiniz o saatlerde ortamın ayarladığınız sıcaklıkta olmasını sağlayacak şekilde devreye giriyor veya çıkıyor. İşte konfor ve tasarruf bu kadar kolay.
Bir diğer konfor ve tasarruf artırıcı özellik ise
hareket sensörü. Isıtıcı, üzerinde bulunan sensör ile etraftaki harekete bağlı olarak çalışıyor veya hareket algılamazsa bir süre sonra kapanıyor. Ben programlamakla uğraşamam diyenler ya da günüm pek de programlı değil, ben varken çalışsın, yokken çalışmasın diyenler veya bebeğim oynarken ısıtıcı hep devrede kalsın diyenler için ideal... Bu şekilde hayatımızı kolaylaştıracak pek çok özellik yeni nesil ısıtıcılarda mevcut. Bize ise bunları araştırıp, bulmak, hayatlarımıza pratiklik ve konfor katmak kalıyor sadece.
*"Akıllı başlama/Adaptive Start" konusuna bir başka yazıda daha detaylı değinip, haftanın tüm günlerini kapsayacak bir programlama önerisi vereceğim. Isıtıcılarımızı programlamaya başlamak için bu örnek programlamayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz böylece.